Tuesday, February 23, 2010

Инвестирај во Македонија

Неодамна нашата влада беше многу гласна за тоа дека прави се за да охрабри странски компании, потенцијални инвеститори, да инвестираат во Македонија и ја започна огромната кампања наречена "Инвестирај во Македонија". Кога очигледно дека дојдоа далеку помалку инвестиции, ако воопшто ги имаше, тие ја обвинија светската економска криза, што до некаде и го разбирам.

Но денес разговарав со еден пријател-странец и ми рече дека пратил имејл на веб-страната на "Инвестирај во Македонија" и објаснил дека сака да отвори бизнис во земјава. Човекот воопшто не добил одговор. Во имејлот не кажал колку финансии би се вложиле, колку луѓе би се вработиле, затоа што, на пример, можат да бидат огромни суми. Но не, луѓето од владата не нашле за сходно да го удостојат со одговор. Или можеби блокиран им е мејлот.

Така ли се привлекуваат инвеститори драга владо на Република Македонија? Така ли се привлекуваат инвеститори вие приучени курсисти по маркетинг? Не! Секако дека не!

Исто така владата ни вели дека секој треба да има трето дете. Но јас само сакам да поставам едно прашање. Каде да го раѓа? На гинекологија? Кој бил таму, особено на приземје, знае за што зборувам. На гинекологија ли се пораѓаше сопругата на премиерот? Не! Се пораѓаше во приватна болница. Така што, тие приказни да му ги продавате на друг.

Friday, February 05, 2010

A serious end for "A serious man"

Yesterday I saw the new Coen brothers movie called "A serious man" cause after seeing some of their movies like "O brother where art thou" or "No country for old man" I was really waiting to see what will they make next. And after my friend Shea told me that it's a weird movie I was even more eager to see it.

Well, I liked the movie, I think it's great, and I really admire how the brothers can create a certain mood that stays for the whole movie. I won't retell the movie now (you will have to see it for yourselves) but I must say that it has an amazing opening scene and few good great moments. I especially liked the guy in the synagogue ceremony lifting the heavy scrolls and going, "Jesus Christ!"

And the end of the movie. I mean what was that? Maybe even better that than the end of "No country for old man". We are so used to top-of-the-roof-happy-end-kissing-couple that gives you a good feeling for the moment. But this is an ending that at first disappoints you and makes you feel like it shouldn't end like that, but then it stays with you, and makes you ask questions. And I simply love that.

Well, to come to the ending you need to see the movie first.