Wednesday, June 20, 2007

Александар Прокопиев

Овој пат ви го претставувам хаикуто на Александар Прокопиев. Ова е мој избор од неговата стихозбирка наречена Слика-тркало. Уште малку и ќе ви ги претставам големите јапонски мајстори. Уживајте и слободно коментирајте која песна најмногу ви се допаѓа.


Врапци по жици:
петтолиние со ноти
-темпо стакато.


Ќе нема пролет
за сувата гранка
ниту за збогум.


Збунето врапче:
врз бетонот зрнца студ
-измислени трошки.


Врапци во грм.
Кавгата ги открива
на мачката демнач.


Пред семафорот
осми сум на ред...и чудо!
Мирис на липа.


Гласна градска ноќ.
А липите цутат
за да ме смират.


Сам, на балконот,
пензионер игра шах.
Со ангелите.


Шетам крај река.
Стапот за чекор побрз,
водата за сто.


Над нас-врвови,
под нас-темни шуми.
Јуни, а студи.


„Магарешка„ реко,
горе, на изворот си
поила за срни.

5 comments:

eliora said...

Se' poveke mi se dopagja ovaa poezija...navistina...super mi se tretata i predposlednata!

Elanor said...

Aaaa prvoto e dobro!:)))Mi se svigaat i tie so lipite.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

izvini toa bev jas..
koga imame proba,pisi,posto vo sreda idam za bitola

Anonymous said...

Ej Alek proveri gi so Alpin dali ti se svigjaat ovie predlozi za maichka.
kopiraj gi linkovite i pastiraj gi vo adress barot.
http://www.mcglasnost.com/glasnost.jpg
http://www.mcglasnost.com/glasnost2.jpg
http://www.mcglasnost.com/glasnost3.jpg